Het werken met de allerkleinsten is een roeping! Met passie, kennis en ervaring geven pedagogisch medewerkers de opvang professioneel vorm. Maar zijn er nog dingen die je als pedagogisch medewerker op een babygroep kunt doen om de kwaliteit nog meer te verhogen? Deze vraag loopt als een rode draad door de training ‘Babyopvang in Bloei’ heen. Samen gaan we de diepte in en leren meer over hoe baby’s zich ontwikkelen en wat wij kunnen doen om deze ontwikkeling optimaal te ondersteunen en stimuleren.
In deze training leer je o.a. over de aandacht aan de ontwikkeling van baby’s, met in het bijzonder de breinontwikkeling, sensomotorische- en sociaal emotionele ontwikkeling.
Daarnaast worden de interactievaardigheden behandeld en hoe deze vaardigheden kunnen worden ingezet tijdens interacties met de kinderen en om de verschillende ontwikkelingsgebieden te stimuleren. Ook aspecten die te maken hebben met de organisatie van het werk krijgen aandacht, zoals de inrichting van de ruimte, het dagprogramma, het aanbieden van een passend activiteitenaanbod en communicatie met ouders.
Programma
1: Visie op babyopvang, in nationaal en internationaal perspectief
2: De ontwikkeling van 0 tot 2 jaar
3: De interactievaardigheden
4: De sensomotorische ontwikkeling (verzorgd door een kinderfysiotherapeut)
5: De sociaal emotionele ontwikkeling & emotionele ondersteuning bieden
6: Ontwikkelingsstimulering op de babygroep
7: De speelleeromgeving
8: Communiceren met ouders
Doelgroep & Niveau
Deze training is bedoeld voor medewerkers werkzaam in de kinderopvang, die gecertificeerd willen worden voor het werken met o-jarigen. Deelnemers beschikken over een diploma op minimaal minimaal MBO-3 niveau. Bijvoorbeeld:
– pedagogisch medewerkers
– pedagogisch stafmedewerkers / coaches
– leidinggevenden
Het aantal deelnemers van een trainingsgroep bestaat uit 12 deelnemers. (14 deelnemers is het maximale aantal deelnemers voor 1 trainer, afhankelijk van de trainingslocatie).
Doelen
Het doel van de training ‘babyopvang in bloei’ is het verhogen van de kwaliteit van de babyopvang. Pedagogisch medewerkers hebben een centrale rol in het realiseren van deze kwaliteit.
Leerdoel
De kennis over de ontwikkeling van 0-2 jaar vergroten en de praktische vaardigheden verruimen wat betreft de inrichting van de ruimte (de 3e pedagoog), het dagprogramma, het aanbieden van een passend activiteitenaanbod en de communicatie met ouders.
Trainingsduur
De duur van de training omvat in totaal 40 uur per deelnemer:
– 24 uur training (8 bijeenkomsten)
– 16 uur zelfsudie en praktijkopdrachten
Kosten
Onze trainingen worden zodoende op maat verzorgd, afgestemd op de behoeften van de organisatie.
Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.
Studiemateriaal
Pebblz deelnemersmap & certificaat
Resultaat & Kwalificatie
Na intensieve deelname van de trainingsbijeenkomsten en het voldoende afronden van het praktijkgedeelte, zal de deelnemer aan het eind van de training het Pebblz certificaat ‘Babyopvang in Bloei’ ontvangen. Dit certificaat is officieel erkend door het FCB. Hiermee voldoet de deelnemer aan de nieuwe wettelijke IKK scholingseisen voor het werken met 0-jarigen.
Erkenning